Beklimming Pico Veleta

De Pico Veleta, de hoogst geasfalteerde weg van Europa met zijn top op 3.396m hoogte. Een klim van maar liefst 39km en 2.500 hoogtemeters (gemiddelde stijgingspercentage 6,6%). Een uitdaging die je een keer gedaan moet hebben. De meest geleidelijke route is via Cenes de La Vega, Pinos Genil, de A-395, Hoya de La Mora verder omhoog naar de top.

Zoek je iets meer uitdaging dan kun je het eerste gedeelte van de klim ook via El Purch, Carril del Duque of als je stukken met 20% stijgingspercentages wil via Hazallanas nemen.

Let wel, de laatste 2,5km tot de top is de weg erg slecht (gravel).

Albert

Beklimming Pico Veleta 2
10 tips om de top van de PICO VELETA te halen

Een must voor iedere wielrenner! Wielrennen op de hoogste geasfalteerde weg van Europa in het zuiden van Spanje. In een uitdagende beklimming van maar liefst meer dan 40 kilometer fiets je naar het dak van Europa op een hoogte van 3.396 meter. Met als beloning, een spectaculair uitzicht op de kustlijn van Afrika! Maar hoe haal je de top? Zie hieronder de 10 tips om de top te halen!

1. Begin niet gelijk met de klim – doe eerst een warming up

Ondanks dat het in Spanje warm kan zijn, is een warming up belangrijk om je spieren los te krijgen. Begin niet gelijk met fietsen onder aan de klim, maar doe eerst een goede warming up. Als je meteen begint te klimmen, is het meteen zeer zwaar werken en dat is heftig voor je benen.

 

2. Zoek je juiste ritme – alsof je dansend omhoog gaat

De beklimming van de Pico Veleta is een lange, erg lange klim. Zoek daarom een goed ritme wat je een paar uur kan volhouden en doseer je krachten. De klim vanuit Granada naar de top is meer dan 40km, zonder ook maar een herstel moment erin, het blijft omhoog gaan. Start je te snel, dan kom je je vanzelf een keer tegen.

 

3. Klim met een hoge cadans – en laat je benen draaien

Klim met een hoge cadans, dit voorkomt verzuring waardoor je het langer kan volhouden. Stelregel: ideale cadans ligt tussen de 60 – 90 omwentelingen per minuut.

 

4. Relax en ontspan – laat je benen het werk doen

Zit zo ontspannen mogelijk op de fiets. Houd de rug gestrekt, ontspan het bovenlichaam. Probeer niet te knijpen in het stuur, of te veel te werken met de rest van het bovenlichaam. De rug- en buikspieren dienen wel geactiveerd te worden om een hogere efficiëntie van de beweging te krijgen.

5. Blijf drinken – te weinig vocht is de grootste vijand van kramp

Drink voldoende, op grotere hoogte (boven de 1.750m) verlies je meer vocht zonder dan je het door hebt. Stelregel: minimaal 1 bidon per uur. Te weinig vocht kan eerder kramp veroorzaken.

 

6. Voorkom de man met de hamer – blijf eten

Begin op tijd met je energie aan te vullen om te voorkomen dat je de ‘man met de hamer’ tegen gaat komen. Naast voldoende drinken is het aanvullen van de energievoorraad ook belangrijk. Begin op tijd met eten en daarna ieder halfuur iets (bijvoorbeeld een halve banaan of halve energiereep) omdat het lichaam de koolhydraten langzaam opneemt.

 

7. Zoek afleiding (als je het even niet meer ziet zitten)

Zie je het even niet meer zitten? Zoek afleiding. Ga bijvoorbeeld tellen hoeveel omwentelingen je maakt per minuut, ga een deuntje zingen, doe een wedstrijd met jezelf (bv. binnen xx minuten bij de volgende bocht of kilometer paaltje), visualiseer hoe het voelt om op de top te staan etc etc maar vergeet niet om geduldig door te blijven fietsen.

 

8. Check de weersvoorspelling – en vergeet de zonnebrand niet

Bekijk de weersvoorspelling voor dat je de Pico gaat beklimmen. Op grote hoogte kan het weer snel veranderen, is het kouder en waait het harder. Hou hier rekening mee met je kleding. Daarnaast heb je na het bereiken van de top een heerlijke lange afdaling voor de boeg, ook hier geldt, pas je kleding hier op aan (windjack, arm- en beenstukken als het geen mooi weer is). En op grote hoogte verbrand je sneller. Zonnebrand is geen overbodige luxe bij mooi weer.

Goede site om de weersvoorspelling op de Pico te bekijken is de volgende: mountain-forecast.com.

 

9. Bereid je voor op de afdaling – minimaal 1,5 uur zonder trappen

Ga na het bereiken van de top, niet direct aan de afdaling beginnen. Zorg dat je wat hebt gedronken en gegeten. Zet je ketting op het grote blad voor voordat je begint (zet ketting strak en voorkomt dat hij tegen frame klapt en/of in je wiel komt). Vergeet ook niet je windjack aan te doen. Zeker het eerste stuk op grote hoogte is de afdaling lastig. Veiligheid voor alles.

 

10. Geniet vooral – je doet het voor jezelf

Geniet! Je doet het tenslotte voor jezelf. Geniet van de inspanning. Geniet van het idee dat je de hoogste top van Europa op de racefiets gaat beklimmen. Geniet van de omgeving en de prachtige uitzichten. Geniet van het moment op de top. Geniet van de afdaling (veiligheid voor alles) en geniet daarna van een wel verdiend drankje op één van de heerlijke terrassen in Granada.

× App